Als repareren geen nut meer heeft omdat het raam teveel uit het lood loslaat, is restauratie (vernieuwing) de enige en meest verstandige optie. Het proces van restauratie beschrijf ik kort hieronder.
Allereerst wordt het raam volledig uit elkaar gehaald. De stukjes glas worden van lood, kit en verfresten ontdaan én goed schoongemaakt. Daarna wordt het raam opnieuw in het lood gezet, gekit en schoongemaakt. Het raam is als nieuw en in ere hersteld. Eindresultaat? Het raam zal weer tientallen jaren meegaan!
Project te Assen. Uithalen, schoonmaken, opnieuw verloden, messing windijzers i.p.v. staal, solderen en kitten. Plaatsing door bouwbedrijf. Uitzonderlijke grotere panelen.
Eindresultaat!
Restauratie van hele oude glas in lood ramen zoals in kerken, al dan niet met een gebrandschilderde voorstelling, vraagt om een hele andere benadering. Hier gaat het om het echte restaureren met onderzoek, planning en uiteraard zowel gedegen als deskundige uitvoering.
Het behoud van het specifieke karakter van de panelen, grondige en deskundige schoonmaak en het gebruiken van identiek glas is hierbij heel belangrijk. U kunt hiervoor bij mij terecht. Eventueel kan een opdracht uitgevoerd worden in samenwerking met een ander glasatelier en/of uitvoerende aannemer.
Dit project is in 2013 venster voor venster uitgevoerd met tijdelijke afdichting.
Veilig en wel aangekomen in het atelier voor inspectie en de eerste stappen van restauratie
Na volledige ontleding van het raam nu tijd om het raam weer in volle glorie te herstellen
Het eindresultaat van de Nicolaaskerk te Dearsum Friesland.